Kolik cukru si dáváte do kávy? Dvě kostky? Tři? Nebo raději hořkou úplně bez cukru? A co s tím má co dělat manžel?
A za co ten manžel tedy může? Pojďme se tedy vydat do ne až tak dávné minulosti české společnosti. Ještě před necelými dvěma sty lety se cukr prodával v tzv. homolích. Hospodyně si je sama porcovala sekáčkem na malé kousky a ty potom používala na slazení.
Jednou si jistá paní Radová při porcování cukru poranila prst. A protože to byla žena majitele cukrovaru v Dačicích, manželovi si postěžovala, že vyrábí nevhodný tvar cukru. Požádala ho, aby zkusil vyrobit něco lepšího.
Jako správný manžel, který by své ženě snesl modré z nebe, a taky jako správný obchodník, se nad tím zamyslel. A tak prý vznikla v roce 1841 první kostka cukru. Vynález se díky přítelkyním paní Radové rychle rozšířil a dnes se kostkový cukr používá nejen v Čechách, ale mohou jím sladit cizinci po celém světě.
Dejte do komentářů vědět, ve které zemi jste ještě kostkový cukr neviděli a čím sladíte kávu vy.
kostka (kostkový) – cube; шматок (цукру)
hořký – bitter; гіркий
porcovat – porce – porcování cut in the portion – portion – cutting in the portions; ділити на порції – порція
majitel – owner; власник
cukr – cukrovar – ocukrovat – sugar – sugar refinery – sugar; цукор – цукровий завод – посипати цукром
sekáček – chopper; сікач
sladký – sladit – slazení – sweet – sweeten – sweeting; солодкий – підсолоджувати – підсолоджение
poranit – injure; поранити
podařit se – succeed, come off; вдатися
vynález – invention; винахід