Recept na jogurtový chleba

Na kvásek potřebujeme:

  • trochu žitného kvásku
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 150 g vody

 

Na finální těsto si připravte:

  • 80 g kvalitního bílého jogurtu
  • 300 g vody
  • 450 g pšeničné chlebové mouky
  • 14 g soli
  • kmín

 

Vezmeme asi lžíci kvásku (nejlépe večer. Seženeme ho od někoho, kdo chleba peče, nebo ho koupíme v pekařství nebo si ho uděláme) a přidáme k němu 150 g žitné chlebové mouky a 150 g vody. Zamícháme a mísu přikryjeme třeba talířem nebo igelitem (talíř je poněkud šetrnější k přírodě 🙂 Necháme stát tak dvanáct hodin, až je plný bublinek a krásně nafouknutý.

Ráno přidáme jogurt, vodu, pšeničnou mouku, sůl a kmín. Zamícháme a dáme zase pod talíř nebo igelit asi na dvě hodiny kynout.

Teď už těsto dobře vařečkou (nebo třeba v robotu 🙂 vypracujeme, aby nelepilo. Uděláme bochník a přemístíme ho do moukou dobře vysypané ošatky. Zase necháme přikryté kynout asi hodinu.

Rozpálíme troubu na 250 °C. Chleba opatrně vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby. Zároveň můžeme do trouby vložit dolů ještě jeden plech s vodou. Na maximální teplotu pečeme asi deset minut. Potom vytáhmeme plech s vodou a teplotu snížíme na 200 stupňů. Pečeme dalších asi třicet pět minut. Potom chlebíček vytáhneme a kocháme se naším originálním bochníkem a jeho božskou vůní. Necháme ho vychladnout třeba na hrnci, přes který položíme dvě vařečky.

Dobrou chuť 🙂

Recept pochází z blogu Tocomebavi.

 

Štěpánka Pařízková

Mám ráda jazyky. Moje srdcovka byla už na základce čeština, pak jsem si zamilovala i angličtinu. Ráda učím a píšu. A taky sportuju, cvičím jógu, ráda zdravě jím. Pobaví mě dobrá knížka a pěkný oddechový film. Potěší mě i malé pokroky studenta a jsem nadšená, když se povede prorazit tam, kde to dlouho nešlo.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.