Na kvásek potřebujeme:
Na finální těsto si připravte:
Vezmeme asi lžíci kvásku (nejlépe večer. Seženeme ho od někoho, kdo chleba peče, nebo ho koupíme v pekařství nebo si ho uděláme) a přidáme k němu 150 g žitné chlebové mouky a 150 g vody. Zamícháme a mísu přikryjeme třeba talířem nebo igelitem (talíř je poněkud šetrnější k přírodě 🙂 Necháme stát tak dvanáct hodin, až je plný bublinek a krásně nafouknutý.
Ráno přidáme jogurt, vodu, pšeničnou mouku, sůl a kmín. Zamícháme a dáme zase pod talíř nebo igelit asi na dvě hodiny kynout.
Teď už těsto dobře vařečkou (nebo třeba v robotu 🙂 vypracujeme, aby nelepilo. Uděláme bochník a přemístíme ho do moukou dobře vysypané ošatky. Zase necháme přikryté kynout asi hodinu.
Rozpálíme troubu na 250 °C. Chleba opatrně vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby. Zároveň můžeme do trouby vložit dolů ještě jeden plech s vodou. Na maximální teplotu pečeme asi deset minut. Potom vytáhmeme plech s vodou a teplotu snížíme na 200 stupňů. Pečeme dalších asi třicet pět minut. Potom chlebíček vytáhneme a kocháme se naším originálním bochníkem a jeho božskou vůní. Necháme ho vychladnout třeba na hrnci, přes který položíme dvě vařečky.
Dobrou chuť 🙂
Recept pochází z blogu Tocomebavi.