Čteme a učíme se

Čtení. Cesta, jak se snadno naučit česky. Pojďme se učit spolu.

Jak se vyslovuje nejen předložka „v“

Chcete mít jednodušší život, co se týká výslovnosti předložky „v“? Tak si ho jednoduchý udělejte. Ukážu vám, jak. Ono je totiž těžší vyslovovat „všichni“ místo „fšichni“. V češtině je jedno pravidlo. Spodoba znělosti. Znamená to, že když vedle sebe stojí znělá a neznělá souhláska, tak se čtou obě buď zněle, nebo nezněle. Záleží na druhé souhlásce. Když je...

Celý článek

Vedlejší produkt úklidu

Čaj na imunitu, soudek s pípou a konvička. Co mají tyto tři věci společného? a) nic, b) byl to nevhodný dárek, c) nemají už žádné využití Správně je c). Vlastně ani nevím, proč jsem je měla doma. Ale letos jsem „bouchla do stolu“ a začala dělat věci jinak. Jinak jím, jinak uklízím, jinak se cítím. Zažili jste už pocit, že...

Celý článek

Trdlo a pernice aneb jak jsme oslavili výročí vzniku České republiky

Víte, proč se někomu říká, že je trdlo? A víte, co má společného trdlo a pernice? Že ne? Vůbec se nedivím. Ještě před týdnem jsem také neměla tušení. Ale díky oslavám stého výročí vzniku naší republiky mám jasno. Na výstavě k této události jsem totiž našla dva předměty. Mísu a jakousi dřevěnou paličku. Ta mísa měla hrubé, vroubkované dno. Míse...

Celý článek

Všechny cesty vedou …

a) domů             b) do postele              c) do Říma   Ano, c) je správně. A přesně tam vedla i naše cesta minulý týden. Co tam navštívit, ví každý. A taky jsme to udělali. Ale pro mě tam bylo několik věcí, které mě překvapily. Za prvé. Jídlo. K Itálii samozřejmě patří těstoviny, pizza a rizoto. Těstoviny jsme měli, pizzu...

Celý článek

Žitný kvásek na chleba

Kváskový chleba je typický svou chutí. Tu mu dodává kvásek. Kdo peče buchty nebo vaří kynuté knedlíky, dělá kvásek z droždí. Ovšem s ním náš chlebový kvásek nemá nic společného. Žitný kvas (nebo kvásek, chcete-li :-), je směs žitné mouky a vody. Nic víc. Potom jen přirozeným procesem kvašení vznikají bublinky a těsto nakyne. Proč je kvásek dnes tak...

Celý článek

Jak upéct český chleba

Když Čech jede do zahraničí, je jedna věc, kterou vždycky postrádá. Náš chleba. Mírně nakyslý, vláčný, voňavý, krásně měkoučký. A teď si běžte do obchodu, kupte ten krásný voňavý ještě vlažný chleba, ukrojte si a zakousněte se. No,  vím, není to ono. Tak kde ho vzít? Upéct. Receptů na dobrý domácí chleba je plný internet. Jeden z mých nejoblíbenějších jsem našla...

Celý článek

Jen tak

Kdy jste naposledy udělali něco jen tak? Jen tak šli na procházku, jen tak si četli knížku, jen tak si zpívali nebo se jen tak usmáli? Aha, na to nemám čas. Už to slyším. Zní vám v uších, že to fakt není nic pro vás. Je to tak? Pak určitě dál nečtěte. 🙂 Protože já jsem se dneska...

Celý článek

Kraj vína i smrti

Sirotek, templáři a víno. Víte, co mají společného? Můžete mi to napsat do komentářů. Ale jestli nechcete hádat, začtěte se do dnešního vyprávění. O víkendu jsem byla na Pálavě. Je to krásný kraj plný sluníčka a vína na jižní Moravě. Víno se tam pěstuje úplně všude. A taky kolem trasy, kudy jsme šli. Cesta nás vedla přes Dívčí hrad, Sirotčí hrádek a Stolový...

Celý článek

Tlumič u soudu nebo tlumočník v autě?

Minulý týden jsem si povídala s Čechem, který už dlouho žije v cizině, když řekl větu „Někdy ani není tlumič, když cizinec musí k soudu nebo na policii.“ Jestlipak víte, o co jde? Že ne? Tak se pojďme podívat na tvorbu slov. Známe sloveso tlumit. Když k jeho kořeni (tlum-) přidáme koncovku –ič, která tvoří podstatná jména pro osoby nebo věci s nějakou...

Celý článek

Jak časovat sloveso „vědět“ aneb „I mistr tesař se někdy utne.“

Nedávno jsem sledovala webinář, jak psát texty na web. Zajímavě, poutavě, poučně. Jen to sloveso „vědět“ :-). „Oni ví“ mě tahalo za uši. Pojďme se podívat, jak na něj. Vím, víš, ví (jednotné číslo) Tady je to relativně jednoduché. „Vědět“ je jedno z českých nepravidelných sloves. Spočívá v tom, že při časování vypustíme koncovku i hláskovou skupinu –ěd- a zůstane počáteční v-...

Celý článek