Jak upéct český chleba

Když Čech jede do zahraničí, je jedna věc, kterou vždycky postrádá. Náš chleba. Mírně nakyslý, vláčný, voňavý, krásně měkoučký. A teď si běžte do obchodu, kupte ten krásný voňavý ještě vlažný chleba, ukrojte si a zakousněte se. No,  vím, není to ono.

Tak kde ho vzít?

Upéct.

Receptů na dobrý domácí chleba je plný internet. Jeden z mých nejoblíbenějších jsem našla na blogu tocoměbaví . Je to jogurtový chleba. Je s podivem, že na takovou dobrotu potřebujete jen pár surovin: mouku, vodu, sůl, trochu jogurtu a kmín. I postup je jednoduchý. Připravíte si kvásek, přidáte mouku, vodu, sůl a kmín. Vypracujete těsto a necháte ho kynout a pak už ho jen v dobře vyhřáté troubě upečete. Celý recept je v tomto příspěvku.

Tak co, zkusíte to taky?

No a takhle dopadl jeden z mých jogurtových chlebíčků.

  • postrádat  lack
  • nakyslý (od „kyselý“)  slightly sour
  • vláčný  supple
  • měkoučký* (od „měkký“)  very soft
  • vlažný  lukewarm
  • zakousnout se  sink your teeth into
  • Je s podivem, že  It’s astonishing that
  • kmín  cumin
  • kvásek  sour dough
  • vypracovat těsto  knead the dough
  • kynout  rise, leaven
  • vyhřátý  well preheated

* měkoučký = měk + koncovka -oučký

* měkký = měk + koncovka -ký

 

 

Štěpánka Pařízková

Mám ráda jazyky. Moje srdcovka byla už na základce čeština, pak jsem si zamilovala i angličtinu. Ráda učím a píšu. A taky sportuju, cvičím jógu, ráda zdravě jím. Pobaví mě dobrá knížka a pěkný oddechový film. Potěší mě i malé pokroky studenta a jsem nadšená, když se povede prorazit tam, kde to dlouho nešlo.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.