Žitný kvásek na chleba

Kváskový chleba je typický svou chutí. Tu mu dodává kvásek. Kdo peče buchty nebo vaří kynuté knedlíky, dělá kvásek z droždí. Ovšem s ním náš chlebový kvásek nemá nic společného. Žitný kvas (nebo kvásek, chcete-li :-), je směs žitné mouky a vody. Nic víc. Potom jen přirozeným procesem kvašení vznikají bublinky a těsto nakyne.

Proč je kvásek dnes tak populární?

Takový chleba má totiž několik výhod. Za prvé obsahuje enzymy, které pomáhají tráveníprospívají střevu. Za druhé je lépe stravitelný, neboť při tomto způsobu kvašení chléb obsahuje látku zvanou fytáza, která v mouce rozkládá (štěpí) fytin. Co je fytin, krásně laicky i odborně vysvětluje paní Jana Berková ve své Kváskové kuchařce. Je to látka, kterou člověk špatně zpracovává a která je jakousi obranou obilí. Jako růže mají trny, obilí má fytin. Jen nás nepíchne, ale nemusí nám to dělat dobře. Za třetí takový chleba déle vydrží a je odolnější proti plísni.  A tak bychom mohli pokračovat, ale to bych Vás připravila o radost ze čtení kuchařky paní Berkové.

Jak tedy vyrobit kvásek?

Požádejte o trochu kvásku někoho, kdo kvásek má a používá 🙂 a pak ho už jenom každý den krmte trochou žitné mouky a vody.

Nebo se do toho můžete pustit sami. Vezmete žitnou mouku a vodu v poměru 1:1, smícháte ve sklenici nebo hrnečku a necháte stát do druhého dne při pokojové teplotě. Druhý den uděláte to samé, třetí den také a čtvrtý den už máte svého bublajícího miláčka.

Tak co, chcete to zkusit?

  • kynutý  leavened
  • droždí  yeast
  • mít něco společného   have something in common
  • žitný  rye
  • kvašení  fermentation
  • trávení  digestion
  • prospívat  do good
  • střevo  intestine
  • stravitelný  digestible
  • rozkládat  decompose
  • odolný  resistant
  • plíseň  mould
  • krmit  feed
  • poměr  ratio
  • při pokojové teplotě  at the room temperature

Štěpánka Pařízková

Mám ráda jazyky. Moje srdcovka byla už na základce čeština, pak jsem si zamilovala i angličtinu. Ráda učím a píšu. A taky sportuju, cvičím jógu, ráda zdravě jím. Pobaví mě dobrá knížka a pěkný oddechový film. Potěší mě i malé pokroky studenta a jsem nadšená, když se povede prorazit tam, kde to dlouho nešlo.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů